dimecres, 6 de març de 2013

Gravació a Estudis Catorze: 2012-2013

Agost-Octubre de 2012: Gravació a Estudis 14.
Al llarg del mes de juliol vaig estar pensant de quina manera podia seguir amb les cançons. Romu em va passar tot el material que havíem treballat en el seu estudi, i vaig començar a buscar i a informar-me sobre estudis que estigueren prop de Cocentania, el poble on jo visc. Esteve Ferre em va parlar molt be de l'estudi on ell havia gravat el seu "Cama crua", així que em vaig posar en contacte amb els Estudis 14, ubicats en el poble veí de Muro.

Resulta que jo ja coneixia de vista a Rafa Gisbert "Cato" (derivat de "Catorze", malnom familiar, supose), l'havia vist tocar la dolçaina i altres instruments de vent, casualment en bodes d'amics comuns, així que ja vam començar amb bon peu que es sol dir. En el mes d'agost vam mamprendre l'assumpte amb sessions intensives donat que primer que res calia revisar tot el material i posar-ho tot en orde abans de començar a fer res. Una volta comprovat tot, ens vam posar mans a la faena perquè hi havia molt per fer.

El procés de gravació va durar fins a finals d'octubre, acabant pràcticament dies abans de la Fira de Tots Sants. El resultat final van ser 35 temes propis més la ja esmentada versió en valencià de "So far away" de Dire Straits.

Com he dit abans, al llarg d'eixos tres mesos el treball va ser intens i també enriquidor alhora. En el meu cas concret, les particularitats de l’estudi de “Cato” van fer que tot el procés fora un continu intercanvi d’idees i impressions entre nosaltres dos sobre allò que estàvem creant, lo qual va contribuir a que les cançons milloraren molt per damunt de les possibilitats que jo mateix havia previst. L’entorn familiar i acollidor dels Estudis 14, va contribuir a donar vida i humanitat a aquells instruments digitals creats amb un programa d’ordinador.

No vull oblidar-me d’esmentar al gatet Pucetes, un gatet negre amb la cua torteta que a penes pot miolar, pobreta, i que totes les nits, quan tocaven les nou en punt, apareixia per l’estudi i ens feia la visita, pujant-nos per les cames i amagant-se entre els instruments.

Novembre 2012 - Gener 2013: Mescla i Masterització.
El treball de mescla i una primera masterització es va realitzar durant el mesos de novembre i desembre, quedant per mesclar només una última cançó a principis de gener. A més del treball de mescla, "Cato" també es va encarregar d'afegir en determinades cançons, meravelloses, encertades i atrevides melodies i solos de saxo tenor, saxo soprano, flauta travessera, de "tin whistle" i de clarinet turc, interpretats per ell mateix com a virtuós que ho és dels instruments de vent. A més a  més, a través de "Cato", una amiga seua de nom Roser Negro, es va oferir a tocar la flauta travessera en una cançó concreta molt especial, i el resultat ha sigut magnífic.

El dia 22 de gener, “Cato” em va passar l’última de les cançons que restava per mesclar. El dia 26 vam quedar per polir quatre detallets puntuals, i vam donar per finalitzat tot el procés de gravació, mescla i masterització de les cançons. Ara només cal anar penjant-les en este bloc per a que les pugueu escoltar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada